petek, 23. marec 2018

Kaj že veš?

O alkoholih smo se že učili. Nekaj znanja torej že imaš. 

Zanima me, kaj veš. Zapiši kratek komentar.

5 komentarjev:

  1. Alkoholi so organske spojine, v katerih je hidroksilna skupina vezana na ogljikov atom v alkilni ali substituirani alkilni skupini. V vsakdanjem jeziku se beseda alkohol nanaša na etanol, ki je sestavina alkoholnih pijač.
    Tilen Riosa Novak

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mogoče bi doma izvedel poskus pridobivanje alkohola etanola.

      Izbriši
  2. Alkoholi so kisikove organske skupine, za katere je značilna hidroksilna skupina vezana na ogljikov atom. So spojine kisikovih, ogljikovih in vodikovih atomov. Alkoholi imajo ogljikovo verigo ,ki je nepolarna in hidroksilno skupino, ki je polarna. Alkoholi z tremi ogljikovimi ali manj ogljikovimi atomi (metanol, etanol, propanol) so topi v vodi. Butanol, ki pa ima 4 ogljikove atome, pa se zaradi dolge verige ogljkovih atomov skoraj ne topi v vodi. Poznamo aciklične in ciklične alkohole, splošna formula acikličnih alkoholov je CnH2n+2O. Alkoholi imajo nizko vrelišče in gorijo z modrim plamenom.
    Zala Trbežnik

    OdgovoriIzbriši
  3. Alkoholi so kisikove organske spojine s hidroksilno skupino. Uporabljajo se v prehrambeni industriji (etanol), medicini, znanosti, industriji in kot gorivo. Zaradi zmožnosti raztapljanja nepolarnih snovi pa se uporablja tudi kot topilo v medicinskih pripravkih ter parfumih. Pridobivamo jih z alkoholnim vrenjem enostavnih sladkorjev, adicijo vode na alkene... Vsebnost alkohola v krvi določamo z alkotestom. Prevelike količine zaužitega alkohola povzročajo opitost. Ženske so opite prej kot moški, ker je v njihovem telesu manj vode.

    OdgovoriIzbriši
  4. Alkoholi so kisikove organske spojine, za katere je značilna hidroksilna skupina(-OH). S spreminjanjem dolžine alkilne verige v molekuli, tj. z dodajanjem -CH2-, nastanejo molekule drugih alkoholov. Najbolj znan alkohol je etanol. Je pogosto topilo pri organskih reakcijah.

    OdgovoriIzbriši